FAQ – προσοψεισ

Σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε ένα οικογενειακό σπίτι. Μπορείτε να μας συστήσετε τον καλύτερο συνδυασμό υλικού κατασκευής βάσης για εξωτερικούς τοίχους με το μονωτικό γύψο σας, ώστε να πληροί τις απαιτούμενες παραμέτρους για την επιχορήγηση του Ταμείου Εξοικονόμησης Ενέργειας;

 • Porotherm μπλοκ με συνιστώμενο πάχος 44 cm, εσωτερική σοβά με μέγιστο πάχος 1 cm και το στρώμα πρόσοψης με ελάχιστο πάχος 2 cm.
 • Αέριο πυριτικό Ytong μπλοκ πάχους τουλάχιστον 30 cm και ένα στρώμα 2,5 cm του γύψου μας στην εξωτερική πρόσοψη.
 • Για την επιφανειακή κατεργασία των τοιχωμάτων, ένα στρώμα 2-4 mm εσωτερικού στόκου είναι επαρκές για τη διατήρηση της διαπερατότητας του αέρα και των θερμομονωτικών ιδιοτήτων των δομικών υλικών

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των προϊόντων σας έναντι της διογκωμένης πολυστερίνης;

 • Χαμηλότερο κόστος αγοράς ως αποτέλεσμα φθηνότερων υλικών και σημαντικά μικρότερος χρόνος για την κατασκευή προσόψεων (εξοικονόμηση κόστους για εργασία, εξοπλισμό, σκαλωσιές κλπ.) – μια κανονική κατοικία και πολυπλοκότητα της πρόσοψης διαρκεί περίπου 6-8 ημέρες για να ολοκληρωθεί
 • Αποκτήστε ένα φιλικό προς το περιβάλλον παλτό για το σπίτι σας, το οποίο είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, βιολογικές και μηχανικές βλάβες, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι εύκολο να διατηρηθεί
 • Μόνωση χωρίς θερμικές γέφυρες και επομένως χωρίς τις προκύπτουσες θερμικές απώλειες
 • Διατηρώντας τη διαπερατότητα αέρα του σπιτιού σας, εξαλείφοντας την υγρασία στους τοίχους και εμποδίζοντας την εμφάνιση βακτηριακής μούχλας στο σπίτι
 • Επιλέγοντας το σωστό συνδυασμό τοιχοποιίας, υλικού πρόσοψης και εσωτερικού γύψου, μπορείτε να μειώσετε το πάχος του εξωτερικού τοιχώματος και έτσι να ελαφρύνετε τη δομή του κτιρίου και να μειώσετε το κόστος κατασκευής ενός νέου κτιρίου (εικ. 54, 53)

Με απλά λόγια, μπορείτε να συγκρίνετε σαφώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γύψου σας με επένδυση από διογκωμένο πολυστυρόλιο και ορυκτοβάμβακα;

  • Συγκεντρώσαμε τον ακόλουθο πίνακα, στον οποίο συγκρίναμε τα χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους του προϊόντος μας με κοινώς χρησιμοποιούμενα συστήματα μόνωσης χρησιμοποιώντας διογκωμένο πολυστυρένιο και ορυκτοβάμβακα, χωρίς να σας συντρίβουμε με υπερβολικά τεχνικά δεδομένα ή υπολογισμούς.

  Συγκριτικός πίνακας: «+» σημαίνει καλύτερες ιδιότητες, «-» σημαίνει χειρότερες ιδιότητες

    Διογκωμένο πολυστυρόλιο Ορυκτοβάμβακας MultiSAN
  Δύναμη

  +

  Αντοχή

  +

  Αντοχή στη φωτιά

  +

  Αντοχή στον παγετό

  +

  Φιλικό προς το περιβάλλον

  +

  Ευκολία στην εφαρμογή

  +

  Ευστροφία

  +

  Πρόληψη θερμικής απώλειας

  +

  Υδρόφοβο

  +

  Απωθητικότητα ατμών

  +

  +

  Σταθερότητα

  +

  Θερμοαγωγημότητα (λ)

  +

  +

  +

  Ανθεκτικότητα στα παράσιτα

  +

  Απορρόφηση νερού

  +

  +

  Ανάπτυξη ρωγμών

  +

  Υδρατμοί

  +

  +

  +

  Τιμή

  +

  +

Είχα μια κακή εμπειρία με την επιφανειακή επεξεργασία της μόνωσης εξωτερικών τοίχων EPS. Είναι εύθραυστο και δεν είναι πολύ ανθεκτικό στις κρούσεις. Ποια είναι η αντίσταση στην κρούση και η διάρκεια ζωής του Multisan Xtra;

 • Με την πρόσοψή μας δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος μηχανικής βλάβης που προκαλείται από σκληρή κρούση από μια μπάλα, πτώση ποδηλάτου ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.
 • Η πρόσοψή μας σίγουρα δεν θα μασηθεί από το σκυλί σας ή θα έχει τρύπες που προέρχονται από το σκάψιμο του παιδιού σας με το φτυάρι του.
 • Σε αντίθεση με πολλά συστήματα μόνωσης συστατικών τα οποία περιλαμβάνουν επίσης πολυστυρένιο, η μόνωση μας αποτελείται από ένα μόνο υλικό, το οποίο σημαίνει ότι η αντίσταση στη μηχανική βλάβη είναι σημαντικά υψηλότερη.
 • Ούτε παρέχει κατάλληλες συνθήκες για τη φωλιά εντόμων, πτηνών ή τρωκτικών.
 • Η ανθεκτικότητα του υλικού έχει δοκιμαστεί σε λεγόμενους κύκλους ψύξης – σε όρους απλούς, αυτή η δοκιμή καθορίζει τον αριθμό των χειμερινών παγετών που μπορεί να επιβιώσει το υλικό χωρίς καμία αλλαγή στις ιδιότητες. Το υλικό μας έχει περάσει με επιτυχία μια δοκιμή 50 κύκλων, αν και τα δεδομένα που παρουσιάζουμε δηλώνουν μόνο το νόμιμο ελάχιστο των 25 κύκλων κατάψυξης.

Μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε κατά προσέγγιση την εξοικονόμηση κόστους κατά την ανακαίνιση ενός παλιού αγροτικού σπιτιού χρησιμοποιώντας το σοβά;

 • Σε παλαιότερα και ιδιαίτερα αγροτικά σπίτια και αγροκτήματα, πολλά οικοδομικά υλικά συχνά συνδυάζονταν, ειδικά κατά τη διάρκεια διαδοχικών επεκτάσεων σε ακίνητα.
 • Έχουμε συνεπώς καταρτίσει έναν πίνακα των πιο κοινών βασικών υλικών τοιχοποιίας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή – τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.
 • Τα παραπάνω ποσοστά είναι καθαρά ενδεικτικά, δεδομένου ότι η παροχή αριθμών ακριβείας για ένα παλιό κτίριο θα εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τα συγκεκριμένα υλικά και την κατάστασή τους.
 • Ωστόσο, όσο περισσότερο οι τοίχοι στο σπίτι σας είναι κατεστραμμένοι, ξεφλουδισμένοι ή υγροί, τόσο περισσότερο οι θερμικές μονωτικές και ανακαινιστικές ιδιότητες του γύψου μας θα εκδηλωθούν.

Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το παλιό τσιμέντο Brizolit στο γυμνό τούβλο πριν χρησιμοποιήσετε το Multisan ;

 • Σίγουρα όχι. Αρκεί να αφαιρεθεί ο σοβάς σε εκείνους τους χώρους όπου έχει υποστεί φθορά, χαλαρώσει από την υποκείμενη επιφάνεια ή έχει πέσει τελείως.
 • Σε περίπτωση που δημιουργηθεί μια σημαντική επιφανειακή παραμόρφωση με την αφαίρεση παλαιού γύψου, μπορεί να γεμίσει με γύψο πυρήνα.
 • Αρκεί να καθαρίσετε απλώς το αρχικό γύψο Brizolit, να το καθαρίσετε με ένα πλυντήριο υψηλής πίεσης και είναι έτοιμο για εφαρμογή του Multisan.
 • Το υλικό μας συνδέεται τέλεια με το Brizolit λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων συγκόλλησης του. Διεισδύει και στερεοποιεί ολόκληρη την πρόσοψη Brizolit.
 • Δεν θα εξοικονομήσετε μόνο πολύ χρόνο και θα δουλέψετε με το να κρατάτε κομμάτια της αρχικής πρόσοψης, αλλά και το κόστος που σχετίζεται με το καθαρισμό και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων.

Μπορώ να επιτύχω μια τελική επεξεργασία επιφάνειας χρησιμοποιώντας σοβά Multisan στην πρόσοψή μου ή είναι απαραίτητο να εφαρμόσω ένα επιπλέον στρώμα φινιρίσματος;

 • Η εργασία με το γύψο Multisan Xtra είναι πολύ απλή.
 • Όλα τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα για οικιακή χρήση, δεν υπάρχει λόγος να είναι επαγγελματίας κτίστης. Χρησιμοποιώντας τα είναι ένα συνηθισμένο έργο σοβατίσματος που κάναν οι παππούδες μας.
 • Έτσι, αν έχετε βασική εμπειρία με σοβάτισμα και είστε ένας πολύ ειδικός ενθουσιώδης DIY (Κάνε το μόνος σου), πρέπει μόνο να διαβάσετε το απλό εγχειρίδιο και να φτάσετε στη δουλειά.

Ποιες είναι οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα του Multisan Xtra σας σε σύγκριση με το σύστημα σχεδόν τέλειων διογκωμένων πολυστερίνων; Θα ήθελα μια λεπτομερή εξήγηση.

 • Εάν θέλετε να ακούσετε μια σύγκριση που να διευκρινίζει ποιο πάχος του γύψου μας μπορεί να αντικαταστήσει την τυποποιημένη μόνωση εξωτερικού τοίχου από πολυστερίνη, τότε αυτή είναι μια συζήτηση στην οποία δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε.

  Γιατί;

  Είναι απαραίτητο να εξεταστούν ορισμένα άλλα σημαντικά γεγονότα που αντικατοπτρίζονται στον οικονομικό υπολογισμό και την αποδοτικότητα του κόστους του συνολικού κόστους της επένδυσης, για να μην αναφέρουμε θέματα ζωής και το πρόβλημα της διάθεσης παλαιού πολυστυρενίου. Η δική μας είναι μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση στη μόνωση.

FAQ – ανακαίνιση ενάντια στην υγρασία

Μπορεί ο νεάς γενιάς σοβάς MultiSAN να χρησιμοποιηθεί για υπόγεια;

Στην περίπτωση αυτή, η ιδανική λύση είναι να αποκαλυφθούν τα θεμέλια έξω από το κτίριο, να αποκατασταθεί η οριζόντια στεγανοποίηση σε τοίχους και να δημιουργηθεί ένας αεριζόμενος χώρος από το εξωτερικό, π.χ. χρησιμοποιώντας ένα σύστημα IPT (μονωμένη αεριζόμενη πλάκα). Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολυστρωματικό γύψο στον εσωτερικό τοίχο σύμφωνα με τις συνήθεις διατάξεις για την ανακαίνιση των σοβάδων. Η λύση αυτή, ωστόσο, απαιτεί τόσο την εφαρμογή όσο και το κόστος.

Αν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του παραπάνω διαλύματος, είτε για τεχνικούς είτε για οικονομικούς λόγους, συνιστώνται τα ακόλουθα βήματα: Γυάλισμα των επιφανειών του εσωτερικού τοίχου με κονίαμα με προστιθέμενα υλικά στεγανοποίησης (π.χ. Akvatron 6 ή 12), τα οποία περιορίζουν σοβαρά, ακόμα και σταματούν τη διείσδυση του νερού στο υπόγειο, και στη συνέχεια εφαρμογή σοβά ανακαίνισης Multisan στην προετοιμασμένη επιφάνεια. Οποιαδήποτε παραμένουσα διήθηση θα απομακρυνθεί με τη μορφή υδρατμών και επομένως δεν θα καταστρέψει την επιφάνεια του σοβά και λόγω των ιδιοτήτων του, ο σοβάς μας θα θερμομονώσει επιπλέον το κελάρι ή το υπόγειο. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε, ωστόσο, ότι η υγρασία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στην πλινθοδομή, η οποία δεν είναι ιδανική από την άποψη των θερμικών ιδιοτήτων της τοιχοποιίας. Ωστόσο, αυτό είναι το αντίτιμο που καταβάλλεται για μια γρήγορη και φθηνή λύση στο πρόβλημα ενός υγρού υπογείου.

Πώς λειτουργούν οι σύγχρονοι σοβάδες;

 • Οι ανακαινιστικοί σοβάδες συνδυάζουν υψηλή διαπερατότητα με πορώδες και διαπερατότητα υδρατμών με μειωμένη τριχοειδή ικανότητα. Αυτοί είναι οι μόνες σοβάδες που μπορείτε να εφαρμόσετε ως μέτρο κατά της υγρασίας, αλλά θα πρέπει πάντα να συμπληρώνονται με τη χρήση άλλων μεθόδων αφυδάτωσης. Οι ανακαινισμένοι σοβάδες είναι αποτελεσματικοί ακόμη και σε υψηλότερη αλατότητα νερού. Τα επιθετικά άλατα (χλωρίδια, θειικά άλατα και νιτρικά άλατα) αποθηκεύονται στην ανακαίνιση συστημάτων γύψου στους πόρους και δεν διεισδύουν στην επιφάνεια. Έτσι δεν υπάρχει καταστροφή των επιφανειακών στρώσεων του σοβά, ο τοίχος ή η πρόσοψη φαίνεται καλό για πολλά, πολλά χρόνια και η υγρασία του τοιχοποιίας μειώνεται. Εάν η κατάσταση του τοίχου επιτρέπει μόνο τη χρήση ανακαινιστικών σοβάδων, η λύση αυτή είναι από όλες τις απόψεις πολύ αποτελεσματική και ευνοϊκή.

  Ο σοβάς ανακαινίσεων Multisan είναι ιδανικός για εργασίες ανακαίνισης λόγω της μοναδικής του σύνθεσης, της χρήσης φυσικών υλικών και ποζολανικών συνδετικών υλικών και είναι πολύ κατάλληλη για διατηρητέα κτίρια.

Ποιες είναι οι άλλες επιλογές αποστράγγισης των τοίχων εκτός από την ανακαίνιση σοβάδων;
Υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες. Μερικές από τις παλαιότερες μεθόδους είναι οι λεγόμενες μέθοδοι αέρα. Η βασική αρχή αυτών των ιστορικών μέτρων είναι η αύξηση της επιφάνειας από την οποία οι υδρατμοί μπορούν να διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να βελτιωθούν με την αύξηση της ροής του αέρα (χρησιμοποιώντας διαφορές ύψους ή θερμοκρασίας). Αυτοί οι αεριζόμενοι χώροι υπάρχουν συνήθως σε παλαιότερα κτίρια, αν και μπορεί να φράξουν με φύλλα, βρωμιά και άλλα συντρίμμια, οπότε δεν λειτουργούν πλέον. Είναι επομένως απαραίτητο να αποκατασταθεί η λειτουργία τους με καθαρισμό. Αυτά τα παλαιότερα συστήματα περιλαμβάνουν λεγόμενα «αγγλικά ναυπηγεία», αεριζόμενα δάπεδα ή αεριζόμενοι χώροι κατά μήκος των τειχών, και μάλιστα η αρχή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, για παράδειγμα το σύστημα IPT (www.iptsystem.cz). Είναι επίσης δυνατή η χρήση μηχανικών μεθόδων για την αντικατάσταση της μη λειτουργικής οριζόντιας στεγανότητας. Τέτοιες επεμβάσεις περιλαμβάνουν την υποκλάδωση, την εισαγωγή πλακών ανοξείδωτου χάλυβα ή ίσως χρησιμοποιώντας ένα άνοιγμα έγχυσης (εγχύσεις κονιάματος χρησιμοποιώντας χημικές συνθέσεις, τετηγμένη παραφίνη κλπ.). Άλλες προσεγγίσεις χρησιμοποιούν ηλεκτροφυσιολογικές μεθόδους που βασίζονται στην κίνηση μορίων νερού στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Σχεδόν πάντοτε είναι απαραίτητο να συνδυαστούν αυτές οι μέθοδοι με την ανανέωση του γύψου. Ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων μεθόδων, όμως, επιλύει αξιόπιστα το πρόβλημα των υγρών οικοδομικών κατασκευών.
Ποιες είναι οι αιτίες υγρασίας στους τοίχους;

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Κατά τον εντοπισμό κατάλληλων μέτρων ανακαίνισης, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό που έχει εμπειρία στην ανακαίνιση υγρής τοιχοποιίας.

Γενικά, οι αιτίες των ελαττωμάτων μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες:

Αιτίες στο ίδιο το κτίριο, την κατάσταση και το σχεδιασμό του. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου το κτίριο δεν έχει στεγανωτική επικάλυψη ή έχει υποστεί βλάβη η στεγανωτική επικάλυψη ή ακόμα και ότι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά.
Αιτίες εκτός του κτιρίου, στο περιβάλλον όπου βρίσκεται ή στο άμεσο περιβάλλον του. Σε αυτή την ομάδα, η συνηθέστερη αιτία υγρασίας είναι η κακή αποστράγγιση από την επιφάνεια γύρω από το κτίριο και την επιφάνεια του τοίχου του κτιρίου. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι το κτίριο είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία όπου το επίπεδο των υπόγειων υδάτων είναι πολύ υψηλό. Προβλήματα προκαλούνται από αλάτισμα σε δρόμους, ουρία από στάβλους κτλ. Τα άλατα μεταφέρονται με νερό μέσα στους τοίχους, αυξάνουν τον όγκο κατά τη διαδικασία κρυστάλλωσης και καταστρέφουν έτσι τον σοβά.
Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, τα αίτια συνδυάζονται και προέρχονται από σφάλματα τόσο στο κτίριο όσο και στο περιβάλλον.

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς ο στόκος λειτουργεί σαν αδιάβροχο και προστατεύει το κτίριο ταυτόχρονα.

Παρακολουθώντας το «αδιάβροχο» βίντεο μας θα σας πείσει ότι το Multisan είναι ένα υλικό που έχει τη δυνατότητα να σταματήσει το νερό. Κατά τη δοκιμή, το νερό χύνεται σε ένα μπολ που κόβεται στο υλικό παραμένει – δεν απορροφάται ούτε σε υλικό ούτε διεισδύει μέσα στον σύνδεσμο ανάμεσα σε δύο κομμάτια σοβά που συγκρατούνται μαζί με μια λαστιχένια ταινία.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο τοίχος σας, που καλύπτεται σε ένα στρώμα ανακυκλώσιμου κονιάματος Multisan, θα αντέχει σε τυχόν κρούσεις που οφείλονται σε βροχοπτώσεις, τήξη χιονιού και τα παρόμοια.

Το υλικό έχει την ικανότητα να αφήνει αέρα να διαπεράσει, αλλά να σταματήσει το νερό και η υγρασία από την είσοδο-χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό.
Βλέπετε μόνοι σας και ελέγξτε τη δοκιμή της αντλίας αέρα, όπου ο αέρας διοχετεύεται μέσα από το υλικό που καλύπτεται με νερό.

Έχω υγρασία και μούχλα στους τοίχους στο υπόγειο. Θα με βοηθήσει το Multisan να λύσει το πρόβλημα;

 • Σίγουρα θα βοηθήσει. Έχουμε εμπειρία εφαρμόζοντας τους σοβάς μας σε παρόμοιες συνθήκες, και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
  Το Multisan «εκπνέει» την υγρασία και με την πάροδο του χρόνου θα βρείτε τα κελάρια χωρίς οποιεσδήποτε ενδείξεις υγρασίας στην τοιχοποιία.
  Προετοιμάστε το υπόστρωμα με μηχανικό καθαρισμό (σκούπισμα), καθαρίστε τα ανοργανοποιημένα άλατα με ένα ξύστρα ή συρμάτινη βούρτσα. Επειδή η τοιχοποιία είναι ήδη υγρή, μπορείτε να εφαρμόσετε σοβά χωρίς να διαβρέξετε.
  Συνιστούσαμε ένα στρώμα γύψου πάχους περίπου 2,5 cm, δηλαδή ενός σάκου / m2.